Pyszne miody

CENNIK

MIODY (słoik około 1220 g)

CENA DETALICZNA

CENA HURTOWA
(przy zamówieniu min. 6 szt. miodów)

Barwa od jasnokremowej do herbacianej, po krystalizacji od jasnoszarej do jasnobrązowej. Zapach podobny do zapachu wosku. Smak słodki, zależny od składu nektaru.
Stosowany jest szczególnie przy schorzeniach alergicznych, katarze siennym. Wysokokaloryczny i lekkostrawny – dodaje energii i wzmacnia organizm.

45 ZŁ

40 ZŁ

Barwa jasnosłomkowa, po skrystalizowaniu białokremowy, Zapach słaby, zbliżony do zapachu kwitnącego rzepaku. Smak słodki, mdły, lekko gorzkawy. Zawiera prawie wyłącznie glukozę i w związku z tym jest łatwo przyswajalny przez wątrobę, zwiększając jej możliwości detoksykacyjne. Stosowany jest w miażdżycy, chorobach serca, wątroby i dróg żółciowych.

45 ZŁ

40 ZŁ

55 ZŁ

50 ZŁ

Barwa jasna. od żółtej do ciemnożółtej z odcieniem zielonkawym. Po skrystalizowaniu przybiera barwę białożółtą do złocistożółtej. Zapach podobny do kwiatów lipy. Smak ostry. Charakteryzuje się wysoką aktywnością antybiotyczną. Stosowany w ostrych i przewlekłych chorobach przeziębieniowych, anginach, zapaleniach oskrzeli, schorzeniach reumatycznych oraz nerwicach.

55 ZŁ

50 ZŁ

Barwa od jasnokremowej do słomkowożóltej. Słaby zapach kwiatu akacji. Smak delikatny. W małych ilościach zalecany diabetykom. Stosowany jest w leczeniu nadkwasoty żołądka, przy schorzeniach przewodu pokarmowego oraz nerek i przewodu moczowego – zapobiega tworzeniu się kamieni nerkowych.

55 ZŁ

50 ZŁ

Barwa ciemna do brunatnej, po skrystalizowaniu brązowy. Posiada bardzo silny zapach kwiatów gryki. Smak ostry, słodki. lekko piekący. Charakteryzuje się wysoką aktywnością antybiotyczną. Stosowany jest w prewencji i leczeniu schorzeń układu krążenia, szczególnie na tle miażdżycowym. Sprzyja zrastaniu się kości. Ze względu na dużą zawartość magnezu zalecany w diecie antynowotworowej.

55 ZŁ

50 ZŁ

Barwa bursztynowo-herbaciana z jaśníejszym lub ciemniejszym odcieniem. Ma dosyć silny zapach. podobny do zapachu kwitnącego wrzosu. Smak charakterystyczny, słodki, lekko gorzkawy, bardzo przyjemny. Stosowany jest w zapaleniach dróg moczowych, w leczeniu prostaty, kamicy nerkowej, dnie oraz zapaleniach jelit i biegunkach.

125 ZŁ

105 ZŁ

Najbardziej uniwersalny. Zapach ma slaby, lekko korzenny, a smak mało słodki, łagodny. Najczęściej barwa od jasnobrunatnej do zielonkawobrunatnej. Po skrystalizowaniu jaśniejszy. Zawiera ponad 50% spadzi i nektar roślin rosnących w lesie (malina, jeżyna, poziomka). Stosowany jest w chorobach górnych dróg oddechowych, przeziębieniach i anemiach. Poprawia pracę serca. Działa uspokajająco na system nerwowy.

70 ZŁ

60 ZŁ

Uważany za najcenniejszy z miodów. Barwa ciemna. brązowa z zielonkawym lub szarym odcieniem. Po krystalizacji jest nieco jaśniejszy (brązowy lub szary). Smak łagodny mało słodki, lekko korzenny. Wykazuje działanie przeciwzapalne, aseptyczne. wykrztuśne. Charakteryzuje się wysoką aktywnością antybiotyczną. Miód spadziowy szczególnie polecany jest w chorobach górnych dróg oddechowych, przy zaburzeniach przemiany materii, w anemiach, nadaje się również do wspierania leczenia gruźlicy i zapalenia płuc. Poprawia pracę serca. Wskazany dla osób przemęczonych, rekonwalescentów i osób pracujących w szkodliwych warunkach.

80 ZŁ

70 ZŁ

produkty pszczele

Pyłek kwiatowy – jest zbierany przez pszczoły jako wysokobiałkowy pokarm, który magazynowany jest w plastrach w postaci tzw. pierzgi. Ten sam pyłek może być wykorzystywany jako wartościowa odżywka dla dzieci i dorosłych.
Najbardziej wartościowe dla człowieka składniki pyłku to: witaminy, białka, tłuszcze, substancje mineralne i hormonalne. W skład kompleksu witamin o działaniu wielokierunkowym wchodzą witaminy: A, B, B1, B2, B6, B12, C, E, H, K, P, PP, kwas pantotenowy, kwas foliowy.
Pyłek kwiatowy jest bogaty w aminokwasy, a ich ilość jest znacznie wyższa niż w innych produktach spożywczych, np. w serach i mięsie wołowym.
Do głównych pierwiastków występujących w pyłku należą: magnez, potas, wapń, miedź, żelazo, krzem, fosfor, siarka, mangan, selen, a ich ilość zmienia się w zależności od gatunku roślin z którego jest zbierany i miejsca ich występowania.

60 zł

300 zł/kg

Propolis – pospolita nazwa to Kit pszczeli. Uzasadnienie wynika ze stosowania przez pszczoły propolisu do zaklejania szczelin i powlekania ścian ula, a niekiedy owadów czy drobnych gryzoni, które wtargnęły do ula i zostały przez pszczoły zabite. Propolis ze względu na swoje specyficzne właściwości antybiotyczne stanowi rodzaj bariery zabezpieczającej rodzinę pszczelą przed dostaniem się z zewnątrz drobnoustrojów.

240 zł/kg

INNE