Pyłek kwiatowy – jest zbierany przez pszczoły jako wysokobiałkowy pokarm, który magazynowany jest w plastrach w postaci tzw. pierzgi. Ten sam pyłek może być wykorzystywany jako wartościowa odżywka dla dzieci i dorosłych.
Najbardziej wartościowe dla człowieka składniki pyłku to: witaminy, białka, tłuszcze, substancje mineralne i hormonalne. W skład kompleksu witamin o działaniu wielokierunkowym wchodzą witaminy: A, B, B1, B2, B6, B12, C, E, H, K, P, PP, kwas pantotenowy, kwas foliowy.
Pyłek kwiatowy jest bogaty w aminokwasy, a ich ilość jest znacznie wyższa niż w innych produktach spożywczych, np. w serach i mięsie wołowym.
Do głównych pierwiastków występujących w pyłku należą: magnez, potas, wapń, miedź, żelazo, krzem, fosfor, siarka, mangan, selen, a ich ilość zmienia się w zależności od gatunku roślin z którego jest zbierany i miejsca ich występowania.